tisdag 20 augusti 2013

I dag har vi använt upp jordens resurser

I dag har vi redan använt upp årets naturresurser. Det låter inte så farligt med tanke på att de flesta bara tittar ut och kan se att det visst finns grödor, natur och bensin i bilarna MEN jordens budget för i år är slut.

Global Footprint Network skriver:
August 20 is Earth Overshoot Day 2013, marking the date when humanity exhausted nature’s budget for the year. We are now operating in overdraft. For the rest of the year, we will maintain our ecological deficit by drawing down local resource stocks and accumulating carbon dioxide in the atmosphere.

Och det är ju helt galet! När ska vi lära oss att ta hand om naturen? 1993 var Overshoot Day den 21 oktober och 2003 var det 22 september, nu 2013 är det 20 augusti. Ser du trenden? Låt oss hoppas att 2023 så är inte årets resurser förbrukade i juli utan att vi vänt läget.

Så när började det här med att vi tog mer av naturens resurser än jorden hann producera? Jo, i mitten av 1970-talet. Så under cirka 40 år har vi tagit mer av naturen än den hinner producera. Det är skrämmande vad mycket förstörelse vi gjort på så kort tid.

Att tänka på här är att det är cirka 20% av världens befolkning som har 80% av alla tillgångar. Om fler utvecklingsländer börjar leva i slit och släng-samhället som västvärlden gjort i alla år så kommer jorden troligtvis gå under.

Källor:
Global Footprint Network

Aftonbladet

1 kommentar:

Matilda sa...

Sjukt galet... Och ändå fortsätter det år efter år :/