söndag 21 augusti 2011

Kulturkristen eko-pagan med wiccanska influenser, går det?

För ett tag sedan satt jag och min sambo på Sibylla med varsin sleten och geggig vegburgare i näven när jag började fundera på det här med religion. Jag yttrade för miljonte gången frasen "Jag är en kulturkristen eko-pagan med wiccanska influenser" och min sambo sade att det lät som ett blogginlägg på G. Han hade rätt men det tog någon vecka eller två innan jag fick för mig att nu sätta mig här och skriva detta, så ha tålamod då det kan riskera att bli ett litet trevande subjektivt inlägg med många lösa trådar.

När jag var 15 år ville jag inte konfirmera mig eftersom jag inte var säker på om jag trodde på Gud och på grund av andra skäl än just det så konfirmerades jag aldrig, även om jag skulle blivit kallad året efter. De glömde av och jag tänkte inte påminna någon. Jag saknar dock känslan av att ha nått en milstolpe i livet, det är i alla fall så som jag ser på det, och presenterna (om jag ska vara ärlig alltså).

Likaså är jag fortfarande med i svenska kyrkan, inte för att jag är troende utan för att det är en del av mig vilket är rätt konstigt eftersom min familj aldrig gått i kyrkan (förutom vid begravningar, bröllop och dop) eller varit nämvärt religiösa (även om min mor tror på Jesus och Gud). Jag är inte med på grund av tron utan på något luddigt jag ännu inte riktigt kunna sätta fingret på.

Jag firar också fortfarande jul (men inte påsk). Mest för att ha en tid på året då jag verkligen träffar mina föräldrar eftersom det inte sker så ofta nu när jag bor så långt bort. Jag skulle dock önska att Yule (Midvinterafton) fick en större betydelse i mitt hjärta och att det vore just Yule jag längtar till. Jag vill kunna fira Yule med mina eventuella framtida barn och inte jul.

Jo, jag vet att de i dagens samhälle praktiskt taget är detsamma och att det nästan bara är semantik och tanke bakom som är annorlunda. Det är ändå Yule som jag vill längta till och planera inför. Jag dekorerar och firar Yule här hemma dock så julfirandet är endast hemma hos föräldrar. Den dag jag slutar fira hemma hos dem antar jag att fokus kommer skiftas. Jag hoppas och önskar dock att de vill komma hem till mig på Yule.

Kulturkristen eko-pagan med wiccanska influenser
Kulturkristen innebär att jag är uppvuxen med kristna värderingar, traditioner och kultur som än lever kvar. Jag är inte så dum så att jag inte inser likheterna mellan nästan alla religioner, har till och med en bok om saken med godbitarna som liknar varandra ur de 5 största religionerna. Jag tänker dock fortfarande kalla mig kulturkristen för det är och kanske förblir en del av den jag är, i alla fall den jag var.

Eko-pagan är mest för att mycket i min tro handlar om just Gudinnan som Moder Jord och jag vill att hon ska må bra. Jag har därför lagt till eko som en konstant påminnelse (precis som eko, den andra betydelsen) om att ta hand om mig, andra och naturen (Moder Jord). Även om jag inte alltid handlar ekologiska råvaror så försöker jag ha så naturliga och ekologiska skönhetsprodukter som det är möjligt eftersom det går ut i vattnet och in i huden. Ekologiskt handlar också om kretslopp; om det jag ger och får tillbaka, lite som "The wiccan rede".

Wiccanska influenser är för att jag inte har dedikerat mig Gudinnan och Guden ännu och därmed inte vill kalla mig wiccan (även om många troligtvis skulle göra det ändå och det får ni om ni vill) men samtidigt firar de wiccanska högtiderna, har ett altare och har ett ganska starkt wiccanskt perspektiv på min tro.

1 kommentar:

Angelika "BlueRain" sa...

Tycker du har bra koll på läget ändå, själv är jag större delen av min tid helt förvirrad ;-)