tag:blogger.com,1999:blog-44962457004669255712024-02-20T00:39:42.660+01:00Livsagnostiker: en eko-pagans bloggEn resa, ett sökande, olika jag, olika frågor och mina svar på allt där emellan. Paganism, Ekologiskt, Wicca, Personligt och Yoga.Unknownnoreply@blogger.comBlogger464125tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-36781392150727377572021-06-11T15:12:00.000+02:002021-06-11T15:12:03.884+02:00Fredagstankar om 'harm none'Detta blogginlägg har fått många raderade börjor, men det jag egentligen vill ta upp här är mina tankar kring personligt rättesnöre.<br /><br />Som wiccan, dock en oerhört kass en som inte firat högtider på evigheter och mitt altare är fortfarande i en bananlåda sedan flytt för flera år sedan, så följer jag "harm none, do what ye will". Det ledde mig först till att bli lakto-(ovo)-vegetarian och sedermera vegan...<br /><br />Jag har alltid köpt eko när det varit på rabatt och inom min budget, samma sak med faitrade. Men så började något spira.<br /><br />För något år sedan hittade jag ett kaffe (Eguale Women's rights för den nyfikna) som gjorde att det kändes bra i hjärtat att köpa kaffe, vilket det inte gjorde innan trots att jag köpte Gevalia ekologiska kaffe. Jag ville bidra med något gott, speciellt för kvinnor i utvecklingsländer. Jag ville inte bara ta, jag ville ge.<br /><br />Så när det var dags att köpa snabbkaffe för ett tag sedan så blev det naturligt ett ekologiskt och fairtrade-kaffe, jag kunde inte välja något annat för det kändes inte BRA. Trots att jag hade blivit starkt tipsad om en annan kaffesort. Nej, jag ville inte bidra med lidande för arbetarna på kaffeplantager. <br /><br />Jag säger inte att det är uselt för alla arbetare på kaffeplantager men det kändes ändå bättre med fairtrade och ekologiskt, för då kunde jag åtminstone hoppas att de hade bra arbetsvillkor och inte behövde arbeta med gifter.<br /><br />I samma anda har jag vägrat äta cashews efter att ha sett en kort dokumentär hur arbetarna (kvinnor) blev behandlade och hur deras händer tog skada. Du kan googla på 'blood cashews' för att se en glimt av denna verklighet som vi i väst inte tänker på när vi moffar i oss cashews.<br /><br />Jag gillar verkligen cashews, det och pistagenötter, men jag ville inte bidra till dessa kvinnors lidande... "harm none" så jag köpte inget för alla påsar jag hittade hade ingen information om vettiga arbetsvillkor och ingen fairtrade-märkning osv.<br /><br />Jag hittade dock tillslut ett företag, det enda vad jag sett som lyfter 'blood cashews' och är fairtrade. När deras nötter var på rabatt i veckan köpte jag för första gången på evigheter cashew som jag tidigare håvat ned i lösgodispåsar på ICA utan en tanke.<br /><br />Men det slog mig också, att jag inte vet hur arbetsvillkoren eller hur arbetet påverkar arbetarna överlag gällande mycket av det jag köper. Googlade på pistagenötter men hittade inget vettigt alls, vilket inte alls känns bra helt ärligt. Men det var en sidenote.<br /><br />Jag berättar inte detta för att göra reklam eller slå mig själv för bröstet, men att jag insett att även om jag är en dålig wiccan på det där med firandet och upphållandet av sabbats och esbats och allt möjligt annat så är det med mig på ett sätt jag inte tänkt på, eller ens bejakat förut.<br /><br />Jag vet att tro är något man gör alltid, inte bara vid speciella tillfällen. Och jag har ett tag känt att jag tappat vägen lite, så det var en positiv bejakelse att göra - att jag tar med mig min tro i min vardag på sätt jag inte tänkt på.<br /><br />Samtidigt som jag ibland kan störa mig på detta rättesnöre jag lever med, inom mig, och nu menar jag mitt personliga rättesnöre och inte något påtvingat av min tro. För om jag själv inte haft det detta rättesnöre, hade jag ju inte kunnat ställa mig bakom the wiccan rede. Anywyay. Livet hade varit enklare om jag inte brydde mig, om jag bara köpte vilket kaffe som helst eller bara skyfflade på de där smaksatta cashews i hyllan eller de honungsrostade...<br /><br />Jag har alltid, sedan jag varit liten, haft intentionen att lämna världen bättre än när jag kom. Det är svårt, och jag har med åren insett att arbeta på stor skala är nästintill omöjligt i den värld vi har i dag men jag kan dra mitt lilla strå till stacken. Jag kan göra det som känns rätt i hjärtat för mig, jag kan skapa ringar på vattnet, göra gott i världen för att motverka allt hat och mörker.<br /><br />Mina tankar kring det här är inte fullständiga, de skapas medan jag skriver, sover, ser på netflix men jag ville dela med mig av en första tankenöt om det hela.<br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-28811061483413430522020-04-12T13:42:00.001+02:002020-04-12T13:42:53.194+02:00BöckerJag nämnde i min förra post att jag ville hitta böcker för icke-nybörjare som kunde inspirera mig igen och få mig tillbaka på banan. Hittade 3 stycken jag gärna vill dela med mig av:<br /><br /><i>Wicca Made Easy : Awaken the Divine Magic Within You</i><br />Phyllis Curott<br /><br /><i>Wicca Wheel of the Year Magic : A Beginner's Guide to the Sabbats, with History, Symbolism, Celebration Ideas, and Dedicated Sabbat Spells</i><br />Lisa Chamberlain<br /><br /><i>Wicca: A Modern Practitioner's Guide : Your Guide to Mastering the Craft</i><br />
Arin Murphy-Hiscock<br />
<br />
Något jag varmt rekommenderar innan man köper en bok är att leta upp den på Amazon och se innehållsförteckning samt läsa några sidor för att se om det är något för en. Några böcker jag tyckte var intressanta gick bort när jag läst lite i dem, men dessa tre var kvar.<br /><br />Funderar på att börja med boken från Lisa Chamberlain och så får se därefter, lagom kickstart tänker jag att fokusera på sabbaterna, få nya tankar kring dem och sedan fördjupa mig mer i mig själv och mitt arbete.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-18456403000274069732020-04-08T00:36:00.001+02:002020-04-08T00:36:49.312+02:00Hej där!Dammar av min gamla blogg som stått här och bara existerat i två år. Men i dag så, var det dags. Jag tror det har med hela corona-krisen att göra faktiskt, hur jag det senaste fått ett begär efter min wiccanska tro igen som legat i ide rätt länge, sedan jag flyttade 2017 då mitt altare fortfarande är i flyttlåda.<br />
<br />
Men så häromdagen fick jag ett så starkt behov av att hitta mitt lilla pentagram, i silver. Att köpa ny kedja till det då det gamla gick sönder för många år sedan och jag har inte känt ett behov heller att använda det.<br />
<br />
Jag letade högt och lågt i går, till och med i min flyttlåda och kände ett stort sug att sätta upp allting igen men just nu är mitt sovrum (som jag brukar ha mitt altare i) fortfarande kaos, min lägenhet släpar efter så det ser fortfarande nyinflyttat till viss del.<br />
<br />
Jag hade börjat acceptera att jag nog behövde köpa ett nytt men var jag än letade så var det större än det jag ville ha, hittade 20mm och där runtom. Så av en chans så lyftade jag upp en påse jag har ett halsband förvarat och där... där under låg mitt pentagram fastsatt på en ankelkedja.<br />
<br />
I dag gick jag till Guldfynd och inhandlade en ny silverkedja på 42 cm. Satte på den tidigare i kväll och det kändes rätt, precis som målbilden jag haft i huvudet. Det var som att jagandet och drivet för att kunna sätta på mig mitt pentagram smälte bort när jag fick på smycket.<br />
<br />
Det kändes rätt igen.<br />
<br />
Jag har också känt en önskan att läsa wiccanska böcker igen, men de jag har har jag läst och ingen jag hittar verkar passa. Jag vill ha en som inte bara är fokus på ritualer utan på sabbater och esbats, på årshjulet och det runtomkring, ungefär som Cunninghams nybörjarbok fast inte för nybörjare. Får säga till om jag hittar vad jag söker.<br />
<br />
Ibland kan jag tänka att det vore så mycket enklare med en religion där man har en bok eller flera som är liksom THE BOOK typ som bibeln, koranen, talmud osv. men samtidigt, speciellt efter att ha tittat på en del ortodox-judiska serier det senaste så känner jag också: så SKÖNT att inte vara fast i en loop av synd och stränga regler. Så det är ju dubbeleggat.<br />
<br />
Anywho. Jag hoppas allt är väl med er såhär i corona-tider. <br />
<br />
Blessed be. )O(Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-57980039168402606022018-01-22T15:01:00.000+01:002018-01-22T15:01:00.990+01:00EnergipåverkanVaknade i dag av att bara vilja rulla tillbaka in under täcket som en burrito och vägra gå upp. Kunde inte riktigt förklara känslan. En vän jag skulle träffat sade att hen inte kunde på grund av ångest vilket var okej med mig. Jag kopplade inte ihop dessa två saker alls.<br /><br />Men så sitter jag här och vill inte gå utanför dörren, känns skitjobbigt att lyfta ett endaste litet finger i dag och så slår det mig. Är det MITT mående eller någon annans som påverkar?<br /><br />Jag har konstaterat att jag är HSP (High Sensitive Person) vilket innebär att jag tar in intryck i större mängd än andra och ibland därmed behöver stimuli-paus typ. Jag har av och an genom åren funderat på om jag har empatiska kvaliteter då det hänt att jag t.ex. blivit förbannad på bussen av okänd anledning samt fått ont någonstans i kroppen huxflux. Men det har känts lite väl att claima empat, de gånger jag försökt ta det i munnen har det känts fel, det finns de som verkligen ÄR empater vilket jag inte är har jag tänkt.<br /><br />Men så i dag. Jag gjorde en övning som jag läst om de gånger jag faktiskt börjat kolla upp information om empater, att skapa en bubbla med filter runtom en som bara släpper in ljus och positiva energier. Jag slog in mig själv som en present med snöre på toppen och kunde nästintill direkt efter känna att de starkaste "Nej jag orkar inte i dag" mildrades, visst känns det fortfarande till viss del men det känns inte oöverstigligt att behöva gå och handla längre.<br /><br />Visst kan det vara en placebo-effekt, kanske är det bara jag som har en svacka i dag, jag vet inte. Men det fick mig i alla fall att starkt börja undra om jag är de facto empat, dock en som har dålig koll på sina förmågor och hur det påverkar (eller inte) mig. Någon som varit med om liknande?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-54938159485933390842018-01-14T16:19:00.003+01:002018-01-14T16:19:57.615+01:00Miljömål, updateSaker har redan hänt på miljöfronten här hemma! Känns i alla fall som att saker sakta men säkert är på väg även om jag själv egentligen inte har tålamod med det, vill att det ska vara tiptop nu!<br /><br />Jag har införskaffat toalettblocket jag skrev om i förra posten, mitt stora problem med den dock är att den har rund botten så den glider upp ifrån kanten på min toa och så får jag med jämna mellanrum trycka dit den igen, vilket är väldigt störigt. Hade behövt något som är bättre utformat, jag bara hoppas att den lyckas göra ett bra jobb ändå.<br /><br />Jag inväntar en diskborste (samt refillhuvud) via snigelpost. Generellt byter jag diskborstar supersällan (vilket säkert är skitdåligt gällande hygien men bra för miljön) men tänkte att ptja oavsett så är det en sak som kan vara bra att byta ut även om jag i dagsläget inte plastbantar köket. Jag köper dock inte aktivt in något MED plast i alla fall.<br /><br />Jag håller på att kika på nytt diskställ. Min diskmaskin får inte plats i mitt nya kök så jag handdiskar och för första gången i mitt liv så är jag okej med det, men det innebär också just nu att jag använder diskmaskinens uttagbara ställ-del som diskställ. Då jag inte vill dra in mer onödig plast i mitt kök så har jag försökt titta på diskställ utan plast och har kanske hittat två jag gillar och ska kolla in mer. Det hade dock varit nice med plast då vissa av mina tallrikar inte gillar stål men som sagt nej tack plast.<br /><br />Jag köpte små tygpåsar för att ha linser och bönor i, redan använt tre av åtta. Riktigt nöjd med storleken. Hade också tänkt köpa en större i nät för frukt men den hann ta slut så får se hur jag gör med det längre fram. Är egentligen mest clementiner och satsumas som jag behöver påse för då jag inte lägger t.ex. bananer i någon påse utan som de är. Behöver fundera på det när jag handlar, vad jag faktiskt behöver. Skulle nog behöva en till tygkasse dock.<br /><br />Kikade på bambutandborste men kunde inte bestämma mig. En vän till mig sade jag kunde få en av henne för att testa och se vad jag tycker. Mycket tacksam över detta. Jag brukar normalt köpa med litet tandborsthuvud så vet inte om dessa blir för stora för mig för att nå mina stackars visdomständer, så känns bra att kunna testa.<br /><br />Källsorteringen går sådär, känner mig fortfarande osäker på var en del saker hör hemma men som sagt detta är ju ett mål för hela 2018 att arbeta på och än så länge är vi i mitten av januari så jag har ett tag på mig att lära mig detta ;)<br /><br />Mitt fokus är främst att byta ut saker som varar längre. Jag funderade ett tag på om jag ska byta ut mitt diskmedel men kunde inte riktigt motivera kostnaden då den ju ändå tar slut efter ett tag samt att jag faktiskt har en rätt så miljövänlig redan nu (i alla fall för att vara köpt på ICA). I framtiden kanske jag gör det, men inte nu.<br /><br />Jag har så klart funderat på vad som behöver bytas ut om jag skulle plastbanta då det ligger nära till hands men det vore ju som sagt dyrt och onödigt att byta ut saker som fungerar som de ska t.ex. mina stekspadar. Men det är nog en resa jag kommer ta någong gång de kommande åren, och då självklart inte slänga utan sälja eller donera till secondhand (viktigt!).<br /><br />Det känns bra det här, som att jag är på rätt väg. :)<br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-70916796299751265652018-01-07T16:31:00.001+01:002018-01-09T01:56:37.985+01:00Miljömål 2018Jag har börjat varje år med att göra en bucket list för året med allt från att jag ska gå på x antal kulturella grejer eller läsa x antal böcker osv. Det är oftast lite av varje, i år t.ex. är donera blod högst upp på listan då jag tänkt det så länge men nu ska göra slag i saken.<br />
<br />
Min bucket list ska vara klar sista januari och innehålla 30 punkter, jag har än så länge 25 stycken men de sista fem är svårare då jag vill utmana mig lite med dem. I alla fall! I år har jag också två miljömål, eller ja än så länge är bara det ena målet faktiskt på listan medan den andra vet jag inte riktigt hur jag ska göra med ännu - officiellt eller inofficiellt mål.<br />
<br />
<b>1. Källsortera mera, mindre sopor</b><br />
Jag källsorterar plast, metall, glas, papper, kartong och matavfall just nu. Ibland dock blir jag lat när jag inte riktigt vet VAR något hör hemma så då hamnar det i en soppåse och även om jag överlag slänger mycket mindre sopor än många jag känner så vill jag försöka dra ned på det så mycket som möjligt. Jag vill sortera så långt som går. Jag har varit inspirerad av sådana personer som testat på zero waste i x antal tid. <br />
<br />
Inte för att jag kommer sluta köpa saker i plastförpackning bara för det (främst för att det skulle bli rätt svårt att fortsätta handla på ICA i så fall) men jag ska se till att bli bättre på att sortera ut så mycket jag kan och inte bara ge upp när jag inte vet eller inte orkar.<br />
<br />
<b>2. Mer miljövänligt i vardagen</b><br />
På samma tema så vill jag dra ned på mitt footprint. Jag har funderat på att plastbanta men tyvärr är det inte inom min ekonomi i dagsläget utan jag försöker fokusera på andra sätt jag kan bidra. Några av de saker jag funderat på:<br />
<ul>
<li>Miljövänligt<a href="https://www.apoteket.se/produkt/pcure-home-25g-ask-579912/" target="_blank"> toalettblock</a> som tar bort medicinrester</li>
<li>Tygpåsar för frukt osv. när jag handlar (har redan stor tygpåse att lägga allt i)</li>
<li>Köpa linser och bönor på eko-affär, lite dyrare men utan förpackning</li>
<li>Bambutandborste i stället för en i plast</li>
<li>Handla från lokala bönder när det är möjligt</li>
<li>Diskborste i trä med refillhuvud </li>
</ul>
<br />
Har någon fler förslag på vad jag kan göra?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-27404477103460792242017-12-29T23:26:00.003+01:002017-12-29T23:26:48.155+01:00Bulgur med slantad sojakorv och gojsEfter julbord kände jag att jag behövde något annat för att bryta stabbigheten, som trots att jag är vegan verkar hålla i sig (tack vare alla substitut till skinka, korv och köttbullar) så detta var den första middagen jag gjorde när jag kom hem!<br /><br /><b>Ingredienser</b><br />
<ul>
<li>bulgur</li>
<li>1/2 rödlök</li>
<li>ärtor</li>
<li>1/2-1 burk ifraiche (creme fraiche)</li>
<li>gurka</li>
<li>1 vitlöksklyfta (kan ta två)</li>
<li>gurka</li>
<li>grönsaksbuljong </li>
<li>svartpeppar</li>
<li>örtkrydda</li>
<li>cironjuice</li>
<li>rödkål</li>
<li>2 sojakorvar (jag tog Fry's)</li>
<li>flytande margarin</li>
<li>salt </li>
</ul>
Portioner är nog 1-2 skulle jag tro, jag äter dock rejäla portioner så har alltid svårt att bestämma sådant.<br />
<br />
<b>Tillagning</b><br />
Börja med att förbereda tzatzikin: ifraiche, riven gurka (jag tog cirka 10 cm), vitlöksklyfta, svartpeppar, citronjuice (för att få bort bismaken av ifraichen) och örtkrydda. När klar stoppa in i kylen så den kan gotta sig.<br /><br />Stoppa in korven och brysselkålen i ugnen 200 grader i 15 min. Ringla flytande på brysselkålen och salta, obs att brysselkålen kan behöva lite mer än de 15 min om man gillar dem med lite färg som jag gör. Efter 5 min i ugn koka upp bulgur enligt paket fast med 1 tsk grönsaksbuljong (halv grönsaksbuljongstärning). Under tiden: häv upp rödkål i kastrull så du kan värma upp den på eftervärmen av bulgurn sedan. Skär upp en halv rödlök som du sedan blandar ned tillsammans med frysta ärtor i bulgurn när den ska stå och gotta sig i 3 minuter.<br /><br />När korven är klar slanta den (var försiktig då den är varm!) och häv ned i bulgurn och rör om. Servera detta med tzatziki, brysselkål och rödkål.<br /><br />Bon appetit!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-73835191861276125372017-09-27T19:47:00.000+02:002017-09-27T19:48:33.972+02:00Vegobitar och ärtor i krämig sås [vegan]Jag känner mig i ett flow gällande matlagning det senaste, känt mig rätt fast en evighet men har fått tillbaka inspirationen och viljan att experimentera igen. Denna rätt nyttjar resten av iMaten (1dl) från föregående recept. Jag använde mig dessutom av ris jag hade kvar sedan tidigare. Känns alltid bra när det inte blir massa matsläng.<br />
<br />
<b>Ingredienser</b><br />
<ul>
<li>1 paket Vegobitar (het chili & örter) ICA Gott Liv</li>
<li>Sweet Baby Ray's barbecue sauce</li>
<li>1dl frysta ärtor</li>
<li>fryst persilja</li>
<li>1dl iMat (havregrädde)</li>
<li>vitlökspulver</li>
<li>svartpeppar</li>
<li>salt</li>
<li>ris </li>
</ul>
<br />
<b>Tillagning </b><br />
Vräk ned vegobitarna i en fryspåse tillsammans med en ordentlig klick Sweet Baby Ray's, gnugga och skaka om tills du täckt allting. Låt vara i 30 min. Sätt på ugn på 225 grader och lägg de marinerade vegobitarna på en form du täckt med smörpapper. Tillaga i 10 minuter.<br />
<br />
Om du inte har färdigkokt ris så se till att göra det enligt förpackning/riskokare i lagom tid, t.ex. 15 min in i marineringen då allting går snabbt så fort vegobitarna varit i ugnen!<br />
<br />
Ta ut vegobitarna ur ugnen och låt dem vara. Häll i 1dl iMat i en kastrull, krydda med vitlökskrydda, salt och svartpeppar efter behag samt fryst persilja. Rör om och låt koka upp. Flytta vegobitarna till kastrullen och rör om, barbecuesåsen borde färga såsen ljusbrun. Häv sedan i ärtorna och rör om, låt koka upp igen medan du rör om och låt småputtra lite kort så allting blandas. <br />
<br />
Klart! Även gott att servera med en klick svartvinbärsgelé.<br />
<br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-27618205832343333982017-09-22T01:15:00.001+02:002017-09-22T01:15:45.697+02:00Pulled oumph i krämig havregräddeDetta recept är bland det enklaste man kan göra, perfekt vardagsmat samtidigt som det är helt otroligt gott för så lite effort! Mitt recept är veganskt men går ju också att göra lakto-veg.<br /><br /><b>Ingredienser</b><br />
<ul>
<li>Pulled Oumph (halv påse)</li>
<li>1dl frysta ärtor</li>
<li>1,5dl iMat (havregrädde)</li>
<li>svartpeppar</li>
<li>fryst persilja</li>
<li>salt</li>
<li>vitlökspulver</li>
<li>Pasta (jag föredrar Girandole Torsades)</li>
</ul>
<br />
<b>Tillagning</b><br />Sätt igång ugnen på 225 grader, lägg oumphen i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen (cirka 10 min-ish). Koka upp pastan. Förbered 1,5dl havregrädde, svartpeppar, salt, vitlökspulver, fryst persilja och 1dl frysta ärtor. När pastan är klar använd samma platta för att koka upp havregrädden, kryddorna, persiljan och ärtorna. Ta ut oumphen och lägg i såsen och rör om ordentligt. Servera i en djup skål så du kan gegga runt allting ordentligt. Ät!<br /><br />Detta räckte för bara mig, går att splitta till två personer. Om fler ska äta får du kanske använda en hel iMat och en hel Oumph-påse. :)Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-2005856298542376402017-09-18T21:29:00.000+02:002017-09-18T21:29:14.377+02:00Inför Mabon 2017Jag brukar försöka strössla lite höstigt tema i mitt hem under Mabon men i år då jag fortfarande bor i en temporär lägenhet med större delen av mitt bohag i lådor ska jag försöka att fokusera på annat än det materiella.<br /><br />Mabon för mig är som Thanksgiving i USA, jag fokuserar på tacksamhsaspekten av högtiden. Vad är jag tacksam för/över? Och självklart en lika stor del är maten. Jag brukar också försöka komma ut i naturen om det inte ösregnar.<br /><br />I år håller jag redan på med en tacksamhetslista, 100 punkter är målet att fylla och jag har än så länge inte ens nått hälften men hoppas kunna fylla på listan lite mer under Mabon. Vi får se :)<br /><br />Matplanerna på Mabon:<br />Huvudrätt: Gryta inspirerad av kalops men på Anamma-filéer, palsternacka och grön paprika.<br />Efterrätt: Äppelpaj med vaniljsås<br />Dryck: päroncider<br /><br />Jag har också planer på att ta mig ut på en promenad i naturen innan middag, gärna någonstans jag inte varit och upptäckt än! Vad är dina Mabon-planer? <br /><br />)O(Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-76928431439614084062017-08-02T15:00:00.000+02:002017-08-02T15:00:15.756+02:00Snabb men matig ciabatta [vegan]Ibland har man dagar då bara inte orkar göra någon ordentlig mat men ändå behöver äta, då kommer detta receptet bra till hands ;)<br />
<b><br /></b>
<b>Ingredienser:</b><br />
<ul>
<li>5-7 st Findus grönsaksbullar alternativt IKEAS grönsaksbullar</li>
<li>veganskt bordssmör</li>
<li>1krm vitlökspulver</li>
<li>1 ciabatta</li>
<li>fritt antal skivad gurka</li>
</ul>
<br />
<b>Tillagning:</b><br />
Värm upp ugnen till 200-225 grader, lägg grönsaksbullarna på bakplåtspapper i en ugnsform - stoppa in i ugnen i cirka 15 min. De ska främst värmas upp. Skär upp ciabattan, smöra båda sidorna och häll sedan vitlökspulver på båda sidor. När grönsaksbullarna är klara lägg dem på en tallrik och mosa med gaffel, behöver inte vara jättenoga. Stoppa in ciabattan 30 sek på hög effekt i micron så smöret smälter och blandas med vitlökspulvret. Ta ut från micron och stoppa över grönsaksbollsgeggan till ciabattan. Skiva sedan upp tjocka skivor gurka (jag använde fyra) och lägg ovanpå geggan. ÄT.<br />
<br />
Obs! Du kan även lägga till t.ex. ruccola eller bladspenat samt rödlök för mer fancyness. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-89759007680518294872017-06-11T22:45:00.002+02:002017-06-11T22:45:19.162+02:00Mmm-mix med tzay, ärtor och bulgur [vegan]I kväll hade jag min första matgasm på länge och behövde därför självklart dela med mig av detta underbara recept till er. Allt åts upp så snabbt tyvärr att det inte ens finns fotobevis.<br /><br /><b>Ingredienser</b><br />
<ul>
<li>1 paket Tzay natural soy strips</li>
<li>1/2 paket iFraiche</li>
<li>1,5dl frysta ärtor</li>
<li>4port bulgur (enligt paket)</li>
<li>vitlökskrydda</li>
<li>chilikrydda</li>
<li>persilja (fryst)</li>
<li>svartpeppar</li>
<li>salt</li>
<li>grönsaksbuljong</li>
<li>rapsolja (eller olivolja) </li>
<li>Sweet Baby Ray's bbq-sås</li>
</ul>
<b>Tillagning </b><br />
Tina först upp tzay så det inte är som ett block, borde räcka någon timme eller två på köksbänken. Därefter häll lite olja i en stekpanna med höga kanter och värm upp. Häv i tzay, salta och peppra - rör sedan om. Rör runt och stek på hög värme tills att det börjar få lite färg. Häv på vitlökskrydda och chilikrydda och rör om, fortsätt stek lite till. Därefter så häll på lite bbq-sås och gegga runt, se till att allting blir täckt men inte att det blir för såsigt.<br /><br />Gör bulgur enligt receptet på kartongen, för 4 portioner, men innan du häller i bulgur i vattnet så ta 1 rågad tesked med grönsaksbuljong (eller 1/2 tärning).<br /><br />Fortsätt stek tills att stripsen får stekyta och blir lite knapriga här och där. Ställ vid sidan av och häll på ärtorna och rör runt. Lägg på iFraiche och rör runt, låt stå en liten stund och bara gegga ihop sig. Häll på persilja och rör om.<br /><br />När bulgurn kokat upp: Medan bulgurn står och vilar vid sidan av så värm på tzayen igen och stek en liten stund, därefter (cirka 3-4 min) häller du på bulgurn (jag tog inte allt utan cirka 3 portioner) och rör om medan det värmer på. KLART.<br /><br />Servera med svartvinbärsgelé!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-47626444793499377182017-02-04T02:40:00.000+01:002017-02-04T02:40:08.428+01:00Imbolc som glömdes och funderingar om framtida ImbolcJag hade gärna gjort något för att fira Imbolc i år men i stället var jag över stan och gjorde ärenden som behövde fixas, rengjorde badkar och annat tråkigt. Hade till och med tänkt se en film men inte ens det blev av, lite besviken på mig själv faktiskt.<br /><br />Är mitt i ett flyttkaos så har inte ens ändrat mitt altare från dess Yule-dekorationer, mest för att jag tänker att det är onödigt när jag snart ändå ska lägga ned allt i en flyttlåda. Känns mest som att min tro knuffats undan medan jag rusar i 200 km i timmen. Jag ska dock försöka att åtminstone göra något på fullmåne den 11:e.<br /><br />Det positiva med flytt är att jag troligtvis kommer fira Beltane (Valborg) med annat folk i år, i stället för ensam som blivit kutym de senaste åren. Oavsett så är det faktiskt lite tråkigt att jag inte gjorde något för Imbolc, känns annars som en ganska hoppfull högtid.<br /><br />Imbolc är ju dock en lite knepig högtid här i Sverige eftersom det inte känns vårigt alls, inte ens ett tecken på det (oftast) utan det sker ju som oftast en månad senare här. Men jag brukar i alla fall tänka att det är ännu ett steg närmare ljusare tider som börjades på Yule. Jag får väl erkänna att det är åtminstone något jag tänkt på lite grann, även om jag inte gjort ett riktigt firande av Imbolc i år.<br /><br />Läste dock en bra <a href="http://wicca.se/2017/02/02/imbolc/" target="_blank">text om Imbolc på wicca.se av Amanda</a> som jag rekommenderar att läsa, som fokuserar på just hur man kan fira Imbolc i Sverige där det mindre handlar om de första vårtecken. Jag tyckte det var intressant och gav definitivt mig tankar som jag kommer fundera på gällande hur jag kan utveckla mitt firande av Imbolc för att bättre passa det svenska klimatet (och mig). <br /><br />Det blir dock nästa år. <br /><br />Nu ser jag hellre fram emot Ostara i mars för då har jag flyttat, jag har börjat nytt jobb och en stor puckel av allt det jobbiga jag har framför mig är över, då är det bara cirka en månad kvar tills att mitt liv till slut, äntligen, återgår till normalitet igen (förhoppningsvis).<br /><br />)O(<br /><br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-58366196776643784512016-12-16T03:42:00.001+01:002016-12-16T03:43:31.403+01:00Vad gör det Yuligt för dig?Efter att ha fyllt på min yul-mugg och lagt på ost på min skiva vörtbröd så slog det mig att det vore inte riktigt yule utan min yul-mugg och mina yul-tofflor.<br />
<br />
Så jag började fundera på vad jag behöver för att det verkligen ska kännas som Yule hemma. Här är min lista:<br />
<br />
<ol>
<li>yul-tofflor<br />vet inte riktigt hur gamla dessa är men botten av dem är söndersliten så de dräller skumgummi (eller vad det nu är) lite här och var men jag har inga planer på att ge upp dem, utan dem på fötterna känns det inte som att Yule är intågande. (Är för övrigt ett par tofflor i form av björnar med tomteluvor på)</li>
<li>yul-mugg<br />köpte den efter jul 2015 men visste direkt när jag såg den att jag behövde den i mitt liv som min designerade yulmugg. Har druckit ur den varje dag hela december i år och den gör mig glad.</li>
<li>Kalle och Musse<br />jag har två porslinsfigurer av Kalle Anka (som bär på en gran) och Musse Pigg (med en julklappssäck) som jag fick av min styvmor när jag var yngre och båda är ett måste att plocka fram varje år.</li>
<li>tomte med brevlåda<br />i samma anda som Kalle och Musse så har jag en porslinsfigur av en tomte bredvid en brevlåda som går att öppna (och där inuti sitter en tomtenisse). Också gammal present/julklapp av någon som alltid står på nattduksbordet varje år.</li>
<li>glögg<br />jag tycker verkligen om glögg, dock inte alkoholbaserad, i år har jag snart gått igenom två flaskor och då har jag varit riktigt riktigt sparsam.</li>
<li>lussekatter<br />bland det bästa med Yule, pepparkakor kommer inte ens i närheten, om det vore en topp 5 så innehar lussekatter plats 1-4 och på femte plats kommer pepparkakor.</li>
<li>handdukarna och duken<br />jag har två handdukar, en med en julgran och en med en nallebjörn som jag plockar fram varje år och hänger på spisen, inget minne av vem jag fick dem men de har hängt med länge, likaså duken eller tyghänget (vad man nu ska kalla det) med en bild av en tomte som jag alltid nålar fast på väggen i badrummet.</li>
<li>guldiga skålen<br />det är en guldfärgad skål/bricka som alltid stod på bordet när jag hade lilljul med min pappa som liten, när han flyttade ihop med sin flickvän så norpade jag den för det sentimentala värdet då han hade tänkt slänga den. Den plockas enbart fram i december varje år.</li>
<li>hyacint/julstjärna<br />oftast brukar jag ha en julstjärna hemma vid jul men inte i år, däremot har jag traditionsenligt en hyacint som jag nu väntar på ska blomma ut, självklart är den vit (om jag nu köpt rätt).</li>
<li>flanell-bäddsetet<br />sedan några år tillbaka har jag ett rött flanell-set med renar och snöflingor på som plockas fram i december varje år, superskönt, varmt och mysigt. Vore inte samma sak med annat bädd-set.</li>
</ol>
<br />
Det är säkerligen mer grejer som skapar den där yulstämningen men dessa är 10 saker i mitt hem som sätter den där extra touchen, allt annat är flexibelt. Vilka grejer gör det för dig?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-35041478459452351842016-12-14T19:12:00.001+01:002016-12-14T19:12:32.349+01:00Det här med helgdagarJag vet att Sverige är kulturkristet så våra helgdagar sammanfaller med de kristna högtiderna men ibland hade det varit skönt om det var möjligt att ta ut helgdagar på andra dagar också. Inte för att det hade hjälpt mig så mycket då jag 1. är arbetslös 2. inte officiell med min religions-status.<br /><br /> I år har jag kämpat med näbbar och klor för att hålla Yule fri. Det är möten hit och dit, jobbintervjuer att parera och andra livsgrejer som kommer i vägen. Känner mig rätt stressad över det hela. <br /><br />Jag hade sedan tidigare markerat i kalendern att Yule så skulle jag inte boka in något alls, det skulle vara min dag att fira, hade till och med funderat på att gå på jullunch på ett ställe men just nu så är det så mycket som behöver göras att jag nästan är uppstressad över hur jag ens ska få ihop det eller om jag ens i slutändan kommer få ha min Yule-dag ifred som planerat.<br /><br />I min perfekta värld så skulle jag vilja ha ledigt på de 8 sabbaterna, midsommar och jul. Då har jag täckt in hela mitt behov att helgdagar. Midsommar för att det sällan sammanfaller med Litha och jul för att jag gärna vill se familjen någon gång om året.<br /><br />Men jag tänker att om vi hade varit ett riktigt sekulariserat samhälle så skulle helgdagar gå att flytta runt på beroende på den anställdes behov. Just nu är det ju fint om man är kristen eller kulturkristen men om man tror på något annat så får man helt enkelt trycka in det i sin vanliga vardag med jobb och familjeliv.<br /><br />Håll tummarna för att jag får min Yule i år!<br /><br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-33673174867111610002016-12-04T16:56:00.000+01:002016-12-04T16:56:10.766+01:00Veg. gryta med ananas, körbärstomater och kokosmjölkJag hade en öppnad burk ananas hemma som jag ville göra något med, jag visste att jag ville göra en gryta men inte riktigt vad för gryta. Jag googlade runt lite men blev inte så mycket mer klok då de flesta recept innehöll kyckling och paprika, så jag bestämde mig för att wing it. Det blev så mycket godare än jag trott.<br /><br /><b>Ingredienser:</b><br />
<ul>
<li>400ml kokosmjölk (jag använde lätt)</li>
<li>10 körsbärstomater (halverade)</li>
<li>ca 50g majs</li>
<li>1dl kokta kikärtor </li>
<li>4-5st Anamma filéer (sönderrivna)</li>
<li>1 liten näve salladsärtor (rivna i bitar)</li>
<li>2 ringar ananas (skurna i bitar)</li>
<li>1/2-1 gul lök</li>
<li>1/2 röd lök</li>
<li>matolja av något slag</li>
<li>berbere-krydda</li>
<li>chili-krydda</li>
<li>salt</li>
<li>svartpeppar</li>
<li>bulgur </li>
<li>1tsk grönsaksbuljong</li>
</ul>
<br /><b>Tillägg:</b> Detta var lite baserat på rester. Jag tog till exempel den majs som var över, så du kan ta mer om du har. Likaså använde jag de sista vego-bitarna av Anamma samt tre stycken filéer, men det borde bli cirka 4-5st filéer. Jag hade även halvor av lökarna kvar, den gula var så stor att den nog var en liten gul lök i storlek.<br /><br /><b>Hur:</b><br />Om du använder en hel lök eller en stor halva lök så dela den i mitten först innan du skär den i skivor (som regnbågar). Micra filéerna lätt så att du kan riva sönder dem i mindre bitar. Skär ananasen i bitar. Därefter häll i olja i wokpanna (eller gjutjärnsgryta) och värm upp, när det är varmt nog häv i filéerna samt den röda och gula löken. Rör runt och stek på medelvärme. När löken börjar mjukna häv i ananasen och riv salladsärtorna i mindre bitar direkt ned i pannan/grytan. Salta och svartpeppra lite. Höj värmen något snäpp eller två så att allting får lite stekyta.<br /><br />När det fått stekyta så häll i kokosmjölken och rör om. Dela körsbärstomaterna och häv i grytan tillsammans med majsen. Krydda med chili och berbere (samt eventuellt mer svartpeppar) och rör om. Låt småputtra. Gör i ordning bulgurn enligt boxen tillsammans med 1tsk grönsaksbuljong (troligtvis 1/2 tärning). När det är dags att ställa bulgurn åt sidan häv i kikärtorna.<br /><br />Det står 2min för bulgurn, men låt den stå 5min så att kikärtorna värms igenom ordentligt. Smaka av, eventuellt krydda mer om det behövs samt låt stå en stund till om inte kikärtorna är varma nog ännu. <br /><br />
Servera!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-18811732628529239722016-11-22T18:48:00.005+01:002016-11-22T18:48:59.073+01:00Tankar om att tillmötesgå matpreferenserJag vet inte om det stämmer men det känns som att min generation är bättre på det här med att möta folks matpreferenser och allergier när det vankas middagsbjudningar. Hade i dag ett samtal med min pappa om att skicka över en lista på vad jag kan och inte kan äta, samt vilka märken av t.ex. glögg osv. som är veganskt och hans reaktion var liksom "Ja men du ska ju bara vara här så kort..." medan jag tyckte att om de köpte de veganska versionerna av sådant som vi alla kan äta av så kan jag äta det också i stället för att titta på när alla andra äter/dricker - han tyckte tillslut att jaja skicka över en lista så får vi se.<br /><br />När jag bjudit folk på mat så har jag frågat efter allergier, vad folk inte äter osv. (även om det är en viss grönsak för att de inte klarar av smaken) för att kunna göra en middag som tilltalar alla och som alla kan äta. Jag tänker att om jag utgår ifrån att någon inte äter/dricker mjölkprodukter så får ALLA mat utan det, i stället för att göra något extra åt den personen - gör ju mitt liv lättare. Man behöver inte göra det svårare än det är, men det är att visa respekt när man försöker tillmötesgå folk.<br /><br />För några år sedan dog min ingifta faster och det skulle bli begravning. Det skulle bjussas på mat och i en ruta kunde man skriva allergier och så vidare. Jag sade till pappa att han skulle skriva hasselnötter, äpplen, laktosintolerans samt att jag var vegetarian. Min pappas reaktion var att man kan ju inte tillmötesgå allas krav men efter en del tjafs skrev han in allt jag ville och trodde inte alls att de skulle gå mig till mötes (inte ens på allergierna!).<br /><br />Så kom dagen och vi satte oss ned för att äta, de fick något köttigt som de fick gå fram att ta tillsammans med en potatisgratäng. Jag var osäker på om jag ens skulle få något. Men så kom köket ut med fyllda paprikor till mig, riktigt goda. En stund senare kom en person från köket till mig igen och berättade att jag också kunde äta av potatisgratängen då den var laktosfri. Min pappa var överraskad. <br /><br />Min farmor satt bredvid mig och någon vid det andra bordet (vi var två långbord) frågade om min mat och farmor svarar att jag är vegetarian och personen som är 70+ svarar "Vegetarian jaha" och några andra nickar också som om det vore hur naturligt som helst. Kändes väldigt bra då kan jag säga.<br /><br />Oftast dock när jag haft med äldre generationer att göra har det känts som att "varför ska vi tillmötesgå dig?" medan de yngre alltid varit noga med att kolla så att alla kan äta det som bjuds. Kanske inbillning från min sida eller beroende på ens kretsar man umgås i men om det är så, så känns det hoppfullt för framtiden.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-4432561656187857412016-11-21T02:38:00.001+01:002016-11-21T02:39:18.202+01:00Varför finns ingen lista för vegansk julmat?Känns som att jag googlar ihjäl mig för att mina föräldrar ska få det så lätt som möjligt i jul att handla... <br />
<br />
mest för att min pappa brukar bara roffa åt sig något "som ser ut som köttbullar" vilket resulterade i morotsbiffar ett år och min mamma tyckte om godiset "ja men då får du väl ta med dig eget" trots att jag reser cirka 4-5 timmar (eller mer kanske?) för att hälsa på vid jul och är en packåsna av grejer och julklappar.<br />
<br />
I år blir första året som vegan vilket gör listan av "det här äter jag inte" extra lång. Osäkert även om min mamma förstår att laktosfri mjölk inte är samma sak som t.ex. havremjölk. Vi har redan haft en förvirrad diskussion i ämnet.<br />
<br />
Just nu gör listan till och med mig förvirrad så den behöver fixas. I år kommer jag även skicka med bilder på det de behöver handla (mjölk, vegbullar, sojakorv) för att det inte ska bli fel. Det ska vara så pedagogiskt som jag kan.<br />
<br />
Vad jag däremot saknar är en lista för produkter som är veganska utan att behöva titta runt på flera listor, googla och försöka hitta ingredienslistor eller få recept. Tänk om jag vill vara en lat vegan och hitta min rödbetssallad i affären och inte göra den från scratch??<br />
<br />
Så just nu har jag stressat upp mig själv inför jul och det är inte ens december än. Jag vill också ha något att äta liksom och inte bara titta ned på en tallrik med 1/5 av vad alla andra har. Det innebär dock en massa läsande om allt möjligt. Till exempel har jag insett att det verkar helt omöjligt att finna veganska lussekatter, hur svårt kan det vara att INTE pensla skiten med ägg? Uuuggh.<br />
<br />
Så, lista med vegansk julmat man kan köpa i en småstad hade ju varit perfa. För inte nog med att jag behöver lista ut vad jag kan äta och vilka märken, jag måste också fundera på vilka som eventuellt kan finnas där mina föräldrar bor.<br />
<br />
/rant overUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-72329427890225400422016-11-20T06:31:00.000+01:002016-11-20T06:33:38.070+01:00Att aktivt välja sin tro - eller inteJag hade en vän för många, många år sedan när jag gick på gymnasiet som var kristen. Jag hade flera vänner som var det men jag själv var inte troende, vi accepterande varandras ståndpunkter. Just då var jag inte religiös av något slag utan mer agnostiker, religion och tro fascinerade mig.<br />
<br />
I alla fall, den här vännen och jag började diskutera just religion en dag och jag frågade "Varför är du kristen?" och fick ett oväntat svar. Hen svarade "för min familj är det" och jag frågade samma fråga igen men med extra tryck på "du" och hen sade "för att hela min familj är det, vi har alltid varit det" och hen verkade nöjd med det svaret. Det var inte jag.<br />
<br />
Jag sade ingenting men jag tyckte "Varför tänker du inte för dig själv?", troligtvis för att jag gått min egna väg på många principer gentemot min familj. För mig var det konstigt att tro något bara för att ens familj gör det. Därför har jag alltid bestämt att OM jag får barn ska de få vara med på de traditioner jag bygger upp men jag kommer inte tvinga dem att bli paganer, jag kommer inte tvinga dem att tro något alls utan visa dem att det finns massa olika religioner och tro, samt vad de har gemensamt (vilket är mycket).<br />
<br />
Min mamma är kristen, inte på det sätt att hon går i kyrkan men hon firar kristna högtider, har julkrubba och Jesusbilder. Känns ibland som hon blivit mer religiös efter att jag flyttade hemifrån, hon vet dock att jag har en annan tro och vi båda respekterar varandra på den punkten. Min pappa är ateist through and through och vi pratar om religion i stort men aldrig vad jag själv tror på. Så jag gick min egna väg när jag blev pagan.<br />
<br />
Jag läste på och funderade innan jag ens yttrade något. Fortfarande än i dag cirka 8 år efter att jag börjat fira de åtta sabbaterna kallar jag mig inte wiccan, jag har inte dedikerat mig heller, för det är ännu ett steg jag inte är redo att ta. Men, jag valde min tro med omsorg, jag tog ett aktivt beslut. För mig är det konstigt att folk inte gör det i politik och religion, att gå efter någon annan. Jag tyckte till och med det var konstigt att välja gymnasieutbildning efter någon annan, vilket flera klasskamrater gjorde.<br />
<br />
--<br />
<br />
Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här inlägget, det var mest en tanke som kom över mig som jag kände att jag behövde dela med andra. Jag hoppas att det i alla fall fått dig att fundera på frågan om aktivt och icke-aktivt val av tro.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-43106981901193330972016-11-13T20:03:00.002+01:002016-11-13T20:03:31.769+01:00Yule-bucket list 2016Som jag nämnt tidigare så har julruset redan infunnit sig, kanske inte just julkänslan men den där "Ååh glögg och lussekatter, komma på julklappar och äta snormycket fudge och annat julgodis"-känslan. Den var där innan Samhain.<br /><br />I dag köpte jag årets första julgranskulor (som hädanefter heter julkulor för jag är lat). Jag har någon idé om att köpa minst 1 varje år... men jag tror det blir fler i år (speciellt med tanke på alla julmarknader jag markerat i kalendern). Mitt mål är att en dag i framtiden göra mig av med alla likriktade julkulor så att det finns max 2-3 av varje i granen. Lång väg dit men det är ett mål. Nästa mål är att uppgradera storlek på gran, nu för lämplighetens (okej, smidighetens) skull så är min gran 150cm och inte så vid. Jag skulle inte ha något emot typ 180cm men nästa steg verkar vara full storlek på 210cm vilket känns overkill.<br /><br />Anyway! Ehrm... bucket list var det ja, här kommer 2016 års bucket list:<br />
<ul>
<li>Baka! (Julgodis/pepparkakor)</li>
<li>Gå på julmarknader</li>
<li>Laga vegansk risgrynsgröt från grunden (första gången!)</li>
<li>Göra vegansk västkustsallad + eventuellt auberginesenapssill + julsk*nka</li>
<li>Slå in julklappar (alltid kul i teorin, aldrig i praktiken tyvärr)</li>
<li>Klä julgran</li>
<li>Dricka 2 olika sorters glögg (blir oftast en, billig, dags för ändring!)</li>
<li>Äta lussekatter (hitta veganska...)</li>
<li>Se åtminstone 70% av alla avsnitt av julkalendern</li>
<li>Lyssna på julmusik</li>
</ul>
Och nu tänker du, "Ja men det är ju sådant där man gör varje år", kanske det men jag gillar listor helt enkelt. ;) Så, vad tycker du att man inte får missa inför Yule?<br /><br /><br />Ps. Kan inte bestämma mig hur jag ska göra med nedräkningsljus, alla går ju till 24 men jag skulle vilja ha till 21a (som är Yule i år). Kanske bara köra på Adventsljus, 4e är ju 18 dec så det funkar ju. Vi får se!<br /><br />)O(Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-48136402764910804852016-11-06T16:55:00.000+01:002016-11-06T16:55:01.827+01:00Släppa perfektionenSom jag tidigare berättat så har jag kämpat en del med att bli vegan. Jag har dock tagit ett steg tillbaka och bestämt att jag sakta ska försöka övergå i stället för att ta mig an alla fronter på en gång, jag kan inte fokusera på kläder, skor, smink, rengöring, mat, godis och allt annat där emellan på en och samma gång, det blir för överväldigande.<br /><br />Runt 2008 tog jag beslutet att äta mer vego men det var inte förrän 2011 som jag blev lakto-ovo vego till fullo. Den approachen fungerade för mig så därför tänker jag ta det lugnt och stadigt i etappen lakto-ovo till vegan också.<br /><br />Så! I stället ligger min fokus så här:<br />
<ol>
<li>Mat/dryck</li>
<li>Godis</li>
<li>Schampo/duschkräm/etc.</li>
</ol>
<br /><b>Mat/dryck</b><br />Helt uppenbart varför denna har prio, det är ju första steget känner jag att plocka bort mjölkprodukter samt sneaky ägg i maten. Avskyr att läsa ingredienslistor och vara osäker på om det faktiskt är okej eller inte och om det där E-numret var vego eller inte (glömmer av E-numren hela tiden förutom E120 som är karmin = löss). Kommer bli skitkul i jul när jag behöver läsa ingredienser på massa grejer hemma hos föräldrarna.<br />
<b><br /></b>
<b>Godis</b><br />Gelatin har jag sedan länge undvikit, likaså karmin/E120 men jag försöker även lägga till bivax samt mjölk i nej-listan och med det känns det ungefär som att 99,9% av lösgodiset försvann och jag var redan deppad innan över hur mycket som försvunnit (flera favoritgodisar). Jag har dock valt att enbart undvika gelatin och och karmin/E120 i jul, blir enklast så än att tjaffsa om godiset OCKSÅ - jag vill ha en någorlunda lugn jul liksom. Målet är dock att utesluta de andra också i framtiden.<br />
<br />
<b>Schampo/duschkräm/etc.</b><br />Här köper jag nästan hela tiden djurfritt/ej djurtestat men det finns säkert någon produkt jag har hemma som inte är det. Mitt fokus dock är att se till att det som köps in nytt är djurfritt/ej djurtestat och det har än så länge inte varit ett problem.<br /><br />
<h3>
Och så områdena som kommer när jag bemästrat ovanstående tre:</h3>
<b>Kläder/skor</b><br />Skinn har jag nog inte köpt någonsin egentligen, förutom eventuellt ett par vintage-skor jag har men de är typ från 60-70-tal och använda förut så jag anser det okej. Ull har jag nog men jag köper inget nytt, även om jag ibland stått i affären och önskat att något inte var av ull så jag kunde köpt det. Jag har ett duntäcke som är typ 15+ år men jag köper inget nytt och likaså med silke, även om jag inte direkt har något av silke sedan tidigare (satin dock, vet inte om det är silke i den). Men jag tänker att det finns säkert något som jag inte insett ännu att det är problematiskt.<br /><br />Limmet i skor däremot kan vara djurdelar vilket jag försökt ignorera när jag köpt nya skor det senaste för jag har inte råd med etiska skor på typ 1000+ kr. Så gruvligt tråkigt att det ska vara så dyrt med djurvänliga skor. Jag nyttjar dock enbart syntet och imitationsskinn/mocka samt syntetfoder inuti skon. Så sista frontier är limmet någon gång i framtiden.<br /><br /><b>Smink</b><br />Köper typ aldrig smink. Har mina få staples av grejer, har dock insett att mina färgade läppbalsam inte är vegovänliga på grund av bivax (dammit!) vilket är så tråkigt för jag tycker verkligen om dem så mycket. Jag kommer dock använda slut på dem. Om jag någonsin börjar använda puder/foundation så kommer jag se till att det är djurfritt/ej djurtestat. Parfymer däremot köper jag med åratal emellan så de jag har hemma vågar jag inte ens kolla innehåll på, när det är dags igen om typ 5-10 år så får det bli ett problem då.<br /><br /><b>Övrigt</b><br />Finns säkert massvis med områden jag inte ens tänker på, men det kommer väl med tiden. Jag är inte perfekt nu och jag kommer nog aldrig vara en perfekt vegan, speciellt då jag vill äga en hund och för att jag äter mediciner med laktos som säkert blivit djurtestade.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-20740004882431524242016-10-31T15:47:00.002+01:002016-10-31T15:47:57.899+01:00Samhain!Jag ville bara kika in här lite kort och säga Blessed Samhain till er alla. Jag hoppas att ni får en väldigt fin sabbat. Jag själv ska strax ut och handla inför dagens speciella middag.<br /><br />)O(Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-42860402892307209272016-10-29T16:25:00.001+02:002016-10-29T16:25:45.371+02:00Snart Samhain!Nu har pepp inför Samhain inkommit, jag tror det är för att jag de senaste dagarna pyntat och fixat hemma inför på måndag. Jag firar ensam i år men jag tänker ändå inte dra ned på det hela även om det bara är jag som ser det.<br /><br />Jag går inte overboard med pyntning men det är något i varje rum:<br />
<b>Köket:</b> svart pappersduk på bordet, svarta ljus och servetter, samt ett ljus i fönstret för att leda andarna rätt<br /><b>Hall:</b> två värmeljushållare i formen av pumpor<br /><b>Sovrum:</b> altare piffat till tänderna<br /><b>Vardagsrum:</b> ett litet platskelett på ett sidobord, svart pappersduk på vardagsrumsbordet, svarta servetter och pumpa-girlang bakom soffan (som alltid är svart).<br /><br />Inte mycket men det ger ändå en speciell känsla, speciellt att wrappa in borden i svart (även om jag avskyr att wrappa in köksbordet som inte är samarbetsvilligt). Det behöver inte vara mycket alls för att det ska vara speciellt.<br /><br />Oftast brukar pyntningen få vara kvar tills det är dags att byta till julpynt i början av december. Någon gång har det plockats bort tidigare. Men jag tycker känslan passar bra med novemeber som är så kal och kall.<br /><br />Hur pyntar du?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-6519022852296597252016-10-19T04:25:00.005+02:002016-10-19T04:25:59.804+02:00Yulekänsla i stället för SamhainkänslaJag vet inte riktigt varför men av någon anledning är jag superpepp på Yule. Jag funderar på julklappar till folk, på min egen önskelista, googlar vegansk glögg och har fått craving på lussekatter. Jag har noll känsla för Samhain som är precis runt hörnet.<br /><br />Normalt brukar jag vara rätt exalterad över att pynta hemmet i svart med pumpor och ljus inför Samhain men i år vill jag bara snabbspola bandet fram till december. Jag är så redo för snö, baka pepparkakor, julmust, pynta gran, mumsa på julgottigt (och baka en massa).<br /><br />Jag vet inte riktigt var känslan kom ifrån, den smög sig på häromdagen och har bara fortsatt eskalera. Just nu kan jag inte ens fokusera på vad jag vill laga för mat på Samhain, vilket jag normalt brukar bli riktigt pepp av för allt min skalle kan komma på är julmat.<br /><br />Jag hoppas att det hinner ändra sig igen till nästa vecka då jag tänkt pynta och klä om altaret. <br /><br />Hur är det för er läsare?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4496245700466925571.post-16246503072215242172016-09-23T15:22:00.000+02:002016-09-23T15:22:00.204+02:00Öppenhet om sin troJag har funderat en del av och till på det här med att vara öppen med sin tro. Själv är jag inte det, min mamma vet om att jag inte delar hennes kristna tro, pappa bryr sig inte det minsta religion och vi har inte diskuterat om jag ens tror och med vänner diskuterar jag religion som fenomen men inte vad jag själv tror på.<br /><br />Jag har vänner som öppna om sin religion, men oftast är de kristna eller muslimer. De vänner som har avvikande tro, som inte tillhör en av de fem stora säger ingenting. Jag vet t.ex. när det är kristna och muslimska högtider* för mitt fb-flöde överröses med inlägg om det.<br /><br />Ibland skulle jag också vilja vara lika öppen om min tro men jag är rädd att speciellt mina kristna vänner inte skulle förstå och skulle ta avstånd från mig. I stället brukar jag lite enkelt säga "Glad höstdagjämning" om Mabon då det är mer neutralt men ändå inte helt konstigt då det ändå är lite speciell dag som är markerad i almenackor.<br /><br />När jag pratar om religion och öppenhet så säger alltid mina vänner att det ska vara självklart att alla ska få vara öppna med sin tro och accepteras men jag har ofta sett motsatsen när någon, som inte tillhör en stor religion, är det. Varför ska ens tro bara accepteras om tillräckligt många delar den?<br /><br />Jag är därför tyst om min tro. När det är högtid firar jag utan dunder och brak på sociala media som de runt om mig gör på sina högtider. Jag går under radarn. Det enda mina vänner vet är att jag inte är kristen, som verkar vara vad folk antar att jag är, det är ingen som frågat om jag är muslim eller jude till exempel utan det är alltid kristendomen jag får säga att jag inte tror på och då förutsätter de flesta att jag helt enkelt är ateist. Jag säger ingenting och ingen frågar något mer.<br /><br /><b>Hur gör du med din tro? Är du öppen?</b><br /><br /><span style="font-size: x-small;"><br />*Jag väljer dessa religioner då det är majoritet bland mina troende vänner och som därför märks mest.</span>Unknownnoreply@blogger.com0