måndag 23 april 2012

Inför Beltaine 2012

Nästa måndag är det Beltaine och Valborgsmässoafton. Själv har jag en förhoppning på fint väder så att jag kan grilla något gott så som squash och vegetariska burgare, samtidigt som man kan sitta på gräset och vara social. Detta året ska jag också se till att se en brasa då jag helt missade det förra året tyvärr (men om jag minns rätt så hann jag grilla!).

Det här är Beltaine i korthet enligt important.ca
Beltane is one of the four "fire festivals" or "greater sabbats". Although the holiday may use features of the Gaelic Bealtaine, such as the bonfire, it bears more relation to the Germanic May Day festival, both in its significance (focusing on fertility) and its rituals (such as maypole dancing). Some Wiccans celebrate 'High Beltaine' by enacting a ritual union of the May Lord and Lady.
Klassiskt så brukar Sverige inte ha en majstång på Valborg/Beltaine, som tyskarna, men vi har i alla fall en brasa! Dock kan man ju om man bor utanför stan göra en egen majstång och om man bor i stan så kan man alltid göra en liten själv och sätta i en blomkruka eller återanvända en majstång som brukar komma med blommor runt midsommar (Litha). Själv ska jag nog försöka pyssla ihop någon liten majstång. Vi får se hur det går med det ;)

Vad har du för planer för Valborg/Beltaine?

1 kommentar:

Ariadna sa...

Mina planer för Beltaine är att se en brasa någonstans på aftonen och sedan gå hem och genomföra min ritual. Den första maj ska jag ta det lugnt och äta någonting gott tror jag.

Ha ett underbart Beltainefirande! :)
Var Välsignad!