lördag 21 april 2012

Hotad och knuffad för en 22-kronorsresa

I veckan så filmades en kvinna som hölls fast och knuffades av biljettkontrollanter från Västtrafik då de sade att hon inte betalat för sin resa. Dock hade hon faktiskt stämplat sin resa, men de påstod att hon gjorde det 'försent', alltså att hon klev upp från sitt säte och stämplade när hon såg dem. Hon nekar till detta och säger att hon klev på precis innan.

Kontrollanterna påpekar även att man ska stämpla direkt när man kliver på, vilket därmed innebär att hon gjort fel oavsett om hon gjort det för att hon såg dem eller för att hon gått in och därefter letat upp sitt kort. Vad innebär det? Att vi alla ska stå med våra kort i högsta hugg eller klamra oss fast vid mobilerna som om de vore livbojar? Jag menar, vi alla har klivit på en spårvagn och därefter letat upp vårt kort eller mobil, i alla fall jag (väskor är ibland för djupa för sitt eget bästa). Den enda information jag fått är att du ska kunna visa upp giltigt färdbevis när de frågar.

En enkelbiljett inom Göteborg kostar 22 kr för en vuxen. Kvinnan ifråga hade ett kort, men för sakens skull så kan vi utgå från priset på en enkelbiljett. 

Videon är nästan 15 minuter och 10 utav dessa står spårvagnen fast i Brunnsparken i väntan på polis.* Med andra ord lär andra spårvagnar fastnat bakom samt gjort att flera passagerare inte kunde ta sig dit de ville. Jag förutsätter också kallt att det är morgon eftersom kvinnan ska till jobbet, så inte nog med att de stannar en spårvagn i 10 minuter (istället för att gå ut och invänta polis), de gör det under morgonruschen! Och för vad? För 22 futtiga kronor som kvinnan ändå redan betalat. Att hon betalat säger hon om och om igen till kontrollanterna i filmen.

Notan för samhället blev nog dessutom större än vad hennes resa var värd eftersom en spårvagn hölls upp, andra spårvagnar och resenärer blev påverkade och polis blev tillkallad. Rent ekonomiskt kan jag inte se det värt det. Varför ens bråka om saken när kvinnan ändå betalat? Jag anser att om en person betalar (även om det är försent) så ska hen inte åka fast, Västtrafik har fått sina pengar och hen har gjort rätt för sig, vad är problemet?

Jo, visst, personen kanske alltid reser utan att betala och i längden blir 22 kr ganska mycket, men om hen verkligen gör så lär ju kontrollanterna haffa personen någon annan gång, förhoppningsvis med mer respekt än vad dessa kontrollanter visade kvinnan i filmen. Tänk om hon hade varit gravid? Men oavsett så är det inte så det ska gå till oavsett om hon betalat försent eller inte alls.

Det positiva ur händelsen dock är reaktionen från medpassagerarna som håller med kvinnan och tycker att kontrollanterna beter sig dåligt, en (kan ha varit fler) till och med ringer polis! Oftast brukar man säga att storstadsmänniskor är så avtrubbade att inget berör dem, varken våldtäkt eller mord på öppen gata, men här står de upp för kvinnan och engagerar sig! BRA! Sådana här människor får mig att tro på godheten i andra människor.

Jag hoppas innerligt att om något liknande händer igen vare sig det är i Göteborg igen, Stockholm eller en håla någonstans på landsbygden så kommer de närvarande att sätta ned foten och säga att det inte är rätt. Bäst vore om en sådan här incident inte hände igen (men vi vet att det troligtvis kommer göra det). Enade vi stå, söndrade vi falla.


* Oklart på grund av vem. Maria Björner-Brauer på Västtrafik påpekar i SVT:s artikel att de så småningom tillkallar polis (som regelvärket säger att de ska göra vid brott) men det enda jag märker i videon är att en passagerare ringer polisen och att någon (vet inte om det är förare eller kontrollant) berättar att de stannar vagnen eftersom polis är på väg.


Källor:
Videon, SVT Västnytt, Västtrafik, Ajour och GP


3 kommentarer:

Anonym sa...

Inget som Västtrafik gör förvånar mig längre. Man har en sällsynt skruvad syn på sitt uppdrag, där vi resenärer inte ses som något annat än ett nödvändigt ont som skall pressas på pengar och kan behandlas hur som helst. Man ser oss inte som de kunder vi faktiskt är, till skillnad från andra kollektivtrafikarrangörer i större delen av den fria världen. Därav att man accepterar att personal behandlar folk som vore de grova brottlingar tagna på bar gärning under ett våldsbrott, när det istället handlar om tveksamhet kring om en avgift på några tior är betald i rätt sekund eller inte.

Patetiskt, och förnedrande för Västtrafik och deras inkompetenta personal.

Och nej, jag stöttar inte fuskåkning på något sätt. Det är lika lite OK som kontrollanternas beteende. Men när det gäller struntsummor som en spårvagnsbiljett, borde huvudregeln vara att fria när man inte direkt kan bevisa fusk på grund av avsaknad av färdbevis.

Luttrad resenär

kalebass sa...

Fruktansvärt! Vilket övergrepp. Flera vuxna som brottar ner EN ung kvinna... Märk väl, dom använde inte exakt orden ,men, "dom lydde bara order"!!! Hoppas verkligen att någon polisanmälde händelsen!

Pontus Lindblom sa...

Detta är ett SOLKLART fall av brotten OFREDANDE och OLAGA FRIHETSBERÖVANDE samt åsamkande av PSYKISKT LIDANDE begångna av kontrollanterna.

planka.nu skrev nyligen om ett identiskt fall där kontrollanterna från Securitas blev civilrättsligt stämda och fällda på ovanstående punkter. För detta blev de dömda att betala 8000 kr i skadestånd efter förlikning mellan parterna.

"Som grund för yrkandet har Ahmet Ercin anfört följande. Den 25 februari 2010 omringades, knuffades och omhändertogs Ahmet Ercin vid tunnelbanestationen Västra skogen av sex vakter från Securitas under påstående att han hade begått ett brott genom att ha färdats utan färdbevis. Vakterna från Securitas saknade laga grund för gripandet av Ahmet Ercin. Alternativt har Securitas varit skyldiga att skyndsamt släppa Ahmet Ercin och överlämna honom till polis efter gripandet. Gripandet innebar en kränkning för Ahmet Ercin genom att han utsattes för brotten ofredande och olaga frihetsberövande samt medförde ett psykiskt lidande för honom. Skadestånd ska därför utgå."

http://planka.nu/2012/04/18/stam-securitas-inkassera-8000/

Om du har någon möjlighet att kontakta denna tjej så berätta detta är du snäll.

Mvh