onsdag 15 juli 2009

Rättvisans väktare, kom

Lagar som är uppåt väggarna fel gör mig alltid ledsen, speciellt när det är en morallag som inte har en förankring i vårt moderna samhälle eller exempelvis IPRED, FRA och deras vänner. Tänk att inte kunna prata positivt om:

Homo- och bisexuella samt polygama relationer. I ett sidodokument talas om "icketraditionell sexuell läggning" i allmänhet.
Fysiskt eller psykiskt våld, visning av döda och lemlästade människor.
Spel, dobbel, lotteri
er.
Hypnos och "det paranormala".
Svordomar och annat ovårdat språk.
Dåliga mat-, hygien- och motionsvanor.


Jag förstår inte hur man kan tro att något kan bli bra för att man sätter en lag mot det. Visst, vissa av ovanstående ämnen kan jag förstå men det är också oftast god ton att inte berätta att man lemlästade grannen i går. Där emot anser jag det inte fel att diskutera en splatterfilm eller för all del serien Dexter (han är seriemördare) i positiva ordalag vilket denna lag också sätter sig emot, kommer det i så fall inte finnas reklam för CSI, Dexter, Bones, Cold case, Morden i Midsomer och så vidare? Kommer de ens kunna visa sådana serier?

Det är alltid lätt att klubba en lag men att inte tänka på konsekvenserna verkar vara ännu lättare ibland (se IPRED och FRA som exempel). Och sedan det viktiga, vart går gränsen? Är fan, helvete, sjutton också, djävlar, falukorv, idiot och fittjävel svordomar allihop? När har man gått emot lagen och när har man inte gjort det? Är sex med en av samma kön okej men inte att man säger att man haft det och att det var förjävla skönt?

Jag hoppas bara att lagen i Litauen försvinner lika snabbt som den kom men också att den inte sprider sig till fler länder för det vore i så fall en mörk framtid för oss alla. Human Rights Watch kallar händelsen för ett brott mot mänskliga rättigheter och det kommer så förbli även om alla länder i världen skulle implementera denna morallag.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Uppemot 200000 judar i Litauen och nära 100000 i Lettland samt ca 6000 i Estland avrättades, delvis med hjälp av den inhemska befolkningen."

Det är i sådant sällskap vi är nu, självklart gör EU inget mot förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, EU är ett smyginförande av tredje riket.