tisdag 17 februari 2009

Kärlek och sex är som en påse godis

Min vän skrev ett väldigt bra inlägg om asexualitet förutom att han än en gång endast såg bollen medan jag såg nyanserna. Än en gång generaliserar han från andra sidan staketet och pekar på att den andra sidan generaliserar om hans gröna gräsmatta.

Själv ansåg jag att påstå:
Den romantiska kärleksrelationen har som absolut fundamental grund att de båda parterna under inga som helst omständigheter och aldrig någonsin över huvud taget har sex med någon annan än den andre parten utan dennes tillåtelse.
Är ypperligt fel. Inte bara diskriminerar han enormt många förhållanden utan han gör precis som sexuella människor gör emot asexuella; tillskriver förhållanden attribut och intentioner som de kanske inte har.

En del förhållanden är öppna, vilket innebär att en eller båda (eller flera) i förhållandet får ha sex med utomstående. Ingen av parterna ger den andre tillåtelse i ett öppet förhållande utan det är något man kommit fram till gemensamt.

Man kan även ha ett polygamt förhållande (poly=flera, motsats är monogamt vilket är normen) vilket främst förutsätter att någon eller båda (eller flera) i förhållandet är polyamorösa (kan bli kär i flera samtidigt) eller polysexuella (attraherad av flera samtidigt) eller rentav både och. Även här ges ingen tillåtelse, dock kan det ges ifall en av parterna är poly- och den andre är mono- men villig att dela sin käresta.

Självklart finns det många andra variationer på hur förhållanden är uppbyggda och vilka känslor och tankar personerna involverade har. Icke att förglömma är att även asexuella har förhållanden och det kan också se ut på olika vis. Det kan i ett asexuellt förhållande vara att ingen av dem har sex eller att en av dem inte vill. Värt att notera är också att det kan vara så att den som faktiskt vill ha sex har tillåtelse, i den bemärkelsen Sargoth nämner, att ha det vid sidan av sin(a) partner(s) om den vill.

Till sist vill jag även notera för oförstående att asexualitet inte har med kärlek att göra utan med sexualitet. Jag kan även påpeka att man är mer eller mindre asexuell i vissa perioder av sitt liv, en del märker aldrig av det, en del tappar sexlust titt som tät, andra någon gång i livet och vissa personer är helt enkelt asexuella på "heltid".

Jag anser att gör det som ditt hjärta vill förutsatt att varken du eller någon annan kommer till skada. Det är viktigt att följa sitt hjärta och inte bara normen och plikter för kom ihåg: kärlek och sexualitet är som en påse lösgodis - ingen påse är den andre lik.

Inga kommentarer: