onsdag 29 oktober 2008

Kvinnans förbannelse

Det år jag skulle fylla 11 fick jag min första mens och jag kan se fram emot att ha den tills jag är cirka 55 år eller till och med äldre. Inte bara är det en månatlig börda utan det är också en ekonomisk fråga.

Därför ska jag göra ett experiment i detta inlägg.

Testpersonerna använder båda två bindor så jag bortser ifrån menskopp, tamponger och trosskydd (för de som har lite mens).


Testperson1 fick mens vid 11 år och infaller i klimakteriet vid 55 års ålder. Hela sitt liv köper hon reklambindor. Då hon är ganska normal så köper hon endast 1 paket bindor varje gång (även om man oftast i realiteten faktiskt köper 1 till eller kanske har nattbindor också). Dessa kostar 24 kr.

Alltså 44 år av mens regelbundet
1 gång per månad och
införskaffande av 1 paket reklambindor för 24 kr varje månad.

Testperson1 kommer därmed betala:
1 månad: 24 kr
1 år: 288 kr
44 år: 12 672 kr

Testperson2 har exakt samma premisser (44 år av menstruation regelbundet 1 gång per månad) förutom att denne inhandlar tygbindor var 6:e år. Då hon också har normal mens så utgår vi ifrån rekommenderat antal, vilket kostar 920 kr.

Alltså 44 år av mens regelbundet
1 gång per månad och
införskaffande av tygbindor var 6:e år för 920 kr.

Testperson2 kommer därmed betala:
1 månad: 13 kr
1 år: 153 kr
44 år: 7 360 kr

----------------------------------
Därmed tjänar Testperson 2:
1 månad: 11 kr
1 år: 135 kr
44 år: 5 312 kr
----------------------------------

Slutsatsen är alltså att Testperson2 tjänar på att köpa tygbindor. I realiteten kommer denne tjäna ännu mer då jag i ovanstående experiment utgick ifrån att Testperson1 endast köper 1 paket per månad vilket för många kvinnor är ovanligt.

En man kan därmed åka på en resa för närmare 13 000 kr för pengar som kvinnor måste lägga på intimhygien som de inte valt att de måste införskaffa. Vore det inte dags snart att skänka bort gratis tamponger och bindor tillsammans med kondomerna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

13 000 kr på 44år är inte mycket pengar att prata om. Med det resonemanget du för skulle man lika gärna kunna ge gratis mediciner till allergiker eller gratis skor till folk med plattfot. Det är omöjligt att tillgodose varje fysiskt behov.

Vad gäller kondomer så är det snarare en fråga om folkhälsa och att minska tonårsgraviditeter. Det har andra användningsområden och ligger i en annan kategori, kan man väl säga.

Livsagnostiker sa...

Svar: Fast egentligen är det ju närmare 26 000 kr då jag utgick ifrån att Testperson1 endast köper ett paket vilket är ganska osannolikt, men för enkelhetens skull...

Jag anser fortfarande att folk med glasögon och allergi borde få subventioner med mera då det inte är åkommor man kan bli av med så lätt (i alla fall allergi).