onsdag 29 oktober 2008

Eko-lif

När man inte har mycket att göra på kvällen så spinner tankarna i väg och det var just då jag mindes eko-bindor som jag kollade upp för ganska länge sedan. Dock visade det sig vara tygbindor jag menade men jag hittade annat roligt under förstnämnda också.

* Jordklok - ekologiska bindor, men de har lite annat smått och gått i den ekologiska gebiten också som jag tänkt kolla in någon dag. Frakt 49-54 kr.

* Ekohygien - samma bindor som ovan till samma pris, frakt 59 kr. Här fick jag också veta att det går att köpa Natracare på ICA Maxi och ICA Kvantum, förutsatt att de är välsorterade.

* Nea of Sweden - tygbindor, två olika sorter utav märket Imse Vimse; 11-delsset och allt-i-ett. Frakt 55 kr.

* Satsumo - tygbindor, samma som ovanstående på NoS, dock kostar 11-delssettet mer här. Det finns en del till barn här så som bärsjal och leksaker. Frakten är beroende på hur mycket man köper. 1 paket allt-i-ett har frakt på 11 kr.

* Amandas intima - tre olika tygbindor; EcoSoft, Imse Vimse och Sckoon. Förstnämnda är dyrast, Imse Vimse allt-i-ett kostar lika mycket som på andra ställen och Sckoon är färgglad. Jag vet tyvärr inte hur många man får med i varje förpackning med Sckoon men jag chansar på 1 mot exempelvis Imse Vimses 3. Frakten varierar, minst är 22 kr för ett vanligt paket, för ett set blir det 33 kr.

* Baby Boden - tygbindor från Popolini. De ser helt annorlunda ut och det är 5 stycken för 100 kr vilket är mer än de flesta andra paket som har 3 bindor per paket. Dock så visar det sig att priset är 130 kr när man väl kommer till shopen. Frakten vet jag ej.

* Minimundus - Chansar på att dessa också är Imse Vimse allt-i-ett, frakten varierar beroende på vikt och volym på paketet, alltså beroende på hur mycket man köper. Bindorna kostar lika mycket som på de andra ställena.

Info: Tygbindor kan återanvändas i cirka 6 år och blir därför mer miljövänligt och ekonomiskt. Man tvättar dem efter att man använt dem. På de flesta ställena rekommenderar de detta: 4 paket Normalbindor (12 st), 2 paket Nattbindor (6 st), 2 paket Trosskydd (6 st). Men det beror ju också på hur mycket man blöder.

Tygbindorna sätts ihop med en knapp där vingarna möts. Det finns trosskydd, normal och nattbinda.

Detta verkar vara ett jättebra alternativ om man inte är tampongmänniska för då är menskopp bättre för både ens egna flora och miljöns flora.

De vanliga bindorna längst upp är
helt fria från klor, dioxinrester, syntet, rayon, petrokemiska plaster och superabsorbenter. Bindorna är även nedbrytbara.

Jag funderar starkt på att införskaffa detta. Eko-lifare som jag börjar bli. Men det är en ganska fet engångssumma men om jag köper ett paket och testar och sedan fyller på sakta men säkert så borde ekonomin hålla i alla fall nu i början.

Jag räknade ut utifrån minimundus priser att det blir 920 kr om man ska gå efter rekommenderat antal bindor. 920 kr på 6 år blir cirka 153 kr/år, alltså avrundat uppåt 13 kr per månad. Om jag fortsätter köpa reklambindor blir det 1728 kr under 6 år utifrån att jag köper 1 paket per månad som kostar 24 kr, oftast blir det två paket så det blir cirka det dubbla priset egentligen.

Ekonomiskt borde valet vara ganska lätt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tack för att du tar upp ett så viktigt ämne! Såg i din lista att du inte hade med mina favoritbindor: www.lunapads.com. Lite dyrare men väldigt sköna och ett smart system. Bindorna säljs av ett litet kvinnoägt företag i Kanada med fantastisk service och många smarta produkter. Prova till exempel trosor med insydd binda - jättebra för att slippa att bindan halkar runt när man sportar.

Anonym sa...

Glömde säga att "lunapads" håller mycket längre än sex år och man behöver inte lika många eftersom man kan köpa lösa extra inlägg och byta bara inläggen. Trots att de är dyrare så tror jag ändå att man tjänar på dem i längden eftersom de verkligen fungerar! :)