tisdag 23 augusti 2011

Vanderbilt university och paganism

Jag läste precis en artikel om att Vanderbilt university i USA har lagt till pagan/wiccan i sin religiösa kalender, det innebär de 4 största sabbaterna (Imbolc, Beltaine, Lughnasadh och Samhain) och att studenterna inom denna trosuppfattning kan ta ledigt om de kommer överens med sin lärare. Det innebär också att lärare och andra ansvariga kan ta hänsyn till även paganer när de bokar test och inlämningar. Främst är kalendern till för att de som arbetar på skolan ska vara medvetna om de som firar dagar där man inte får arbeta (Yom Kippur och Eid al Fitr). Universitetets kalender grundar sig delvis på interfaithcalendar.

Mina åsikter
Riktigt riktigt bra! Jag förstår inte varför vi inte har mer av detta i Sverige, i alla fall gällande Islam och deras högtider. Jag tror det är ett steg till att ha mer förståelse för varandra då religion i många fall är så fundamentalt för vem någon är oberoende på om personen inte vet, inte tror eller tror. Alla har vi en familj som vill fira, oavsett religiös inriktning och om man själv gör det av tradition eller tro. Hänsyn är ordet.

1 kommentar:

Angelika "BlueRain" sa...

Oj, så otroligt bra det där låter! Håller helt med dig, vore bra att visa den respekten för andra människors religioner :-)