måndag 28 september 2009

Grejen med växthus

För att backa upp mitt eget påstående i Pretto med guldkant om växthus så har jag nu letat upp några säkra källor till er:
– Nästan alla svenska tomater odlas i växthus. Köper man svenska tomater på sommaren stödjer man energiintensiv produktion, eftersom mycket uppvärmning krävs under andra delar av året, säger hon.
Källa: Aftonbladet

Välj hellre inhemska frilandsodlade grönsaker (rotfrukter, ärtor och bönor, kål) än grönsaker från uppvärmda växthus (tomat, gurka, paprika).

Källa: Klimatsmart Lantbruk

Generellt kan man säga att rotsaker, kålväxter, bönor och linser är bra, medan isbergssallad, tomat och gurka är sämre eftersom de ofta odlas i växthus som kräver mycket energi och ofta värms med fossila bränslen.
Källa:
Naturskyddsföreningen

Tomater är de värsta miljöbovarna av alla matprodukter, i alla fall om de drivits upp i växthus som värmts upp med hjälp av olja eller naturgas [...] Men det är inte självklart att en ekologiskt odlad tomat som drivits upp kommersiellt i ett växthus är av den mest miljövänliga sorten trots sin ekomärkning. [...] Om växthuset värmts upp med miljöovänliga metoder, såsom naturgas eller olja är det lika bra att välja bort en sådan tomat eftersom växthusets uppvärmning orsakar utsläpp av stora halter växthusgaser. [...] Ur klimatsynpunkt kan därför en frilandsodlad tomat från Spanien under säsongen september till maj, vara ett bättre alternativ trots att de färdats en lång väg. Lastbilstransporten genererar mindre utsläpp av växtgaser än de fossila bränslen som används för att värma upp växthuset med. Men om växthusodlaren använder sig av träflis eller pellets för uppvärmningen är situationen den omvända.
Källa: Epoch Times

Avståndet mellan odlare och konsument är inte den enda miljöaspekten som bör beaktas. Även odlingssättet inverkar på miljöbelastningen. Växthusodling kräver mycket mer energi än frilandsodling. Enligt en svensk studie är det både ur energisynpunkt och med hänsyn till koldioxidutsläpp bättre att importera tomater från varmare länder än att odla dem i växthus i Sverige. Tomater som odlats i växthus i Sverige orsakar nästan 5 gånger större koldioxidutsläpp än importerade tomater från Spanien, trots de längre transportsträckorna från Spanien. Välj därför frilandsodlat.
Källa:
Riksorganisationen för Miljövård


Det finns mer information om ni följer länkarna. Och som det står i artikeln på Epoch Times, det finns gånger då det är bättre med växthusodlat. Jag ställer mig då frågan: Hur många gånger står det ens om tomaten är växthusodlad och om inte ens det står hur ska man då veta hur de värmt upp växthuset?

Kom gärna med synpunkter! :)

4 kommentarer:

kristoffer Nolgren sa...

Jaha, är det bättre med medelhavstomater än lokalproducerade växthustomater?

Kristoffer Nolgren sa...

Eller hur! Aha, jag fattar! Jag såg riktigt isolerande glas förra året, som var redo för marknad. De hade testat det glaset på nordsidan av ett hus på vintern i danmark. Där hade det haft ”ett positivt k-värde” Dvs, det släpper in mer värme än det släpper ut om det är rumstempratur i rummet, med andra ord fungerar det som en värmekälla. Riktigt coolt faktiskt! Kanske framtidens växthus, vem vet?

Sheriilyn sa...

svar: Ja, jag vet att det finns mycket där, men jag var mer ute efter affärer som säljer. :) Okej, bor långt ifrån Sthlm så det är inget jag vet om, tyvärr. Men tack för tipset!

Erika sa...

det är en djungel det där.

Sv.Ja, kolla upp rusta. Jag var dit igår och de har även ställt ut julsakerna. De vet att vara ute i tid, hehe!