torsdag 2 juli 2009

Keltiskt eller inte keltiskt?

Jag fick en kommentar på mitt föregående inlägg gällande att jag skrev att högtiderna i grunden är keltiska:
Jag ville bara inflika att alla högtider inte har keltiskt ursprung, bara Beltane, Samhain, Imbolc och Lughnasadh. De övriga är nordiska som jag har förstått det.

I stället för att låta det vara var jag tvungen att kolla upp information om saken, så klart. Det fanns inte mycket att hitta i ämnet men jag fann på cerridwens kittel:
Man brukar tala om fyra större sabbater, och fyra mindre. De större firades av de keltiska folk som levde i Europa under årtusendet före Kristi födelse. På grund av bristen på direkt skriftligt källmaterial vet vi inte så mycket exakt om kelternas religion, men dessa högtider, Imbolc, Beltane, Lughnasadh och Samhain, grundades förmodligen främst i förhållandet till boskapsskötsel och jordbruk.
De mindre sabbaterna, vinter- och sommarsolstånd och vår- och höstdagjämning, grundar sig direkt på solens läge i förhållande till jorden, och är förmodligen äldre än de fyra större. Man kan se att folkslag före kelterna skapat stenformationer som är orientera
de så att solens strålar vid exempelvis sommarsolståndet träffar byggnadsverket på ett visst sätt. Stonehenge är ett sådant exempel. Om dessa folk och högtider vet vi dock ännu mindre än om kelterna.

Utifrån citatet är det svårt att avgöra om de fyra små sabbaterna (Yule, Litha, Ostara och Mabon) inte har någon koppling alls med kelterna eller om de bara förmodligen är äldre. Jag hittade annan matnyttig info på wikipedia:
Wiccans also follow the Wheel of the Year and celebrate its eight festivals known as Sabbats. Four of these, the cross-quarter days, are Greater Sabbats, coinciding with Celtic fire festivals, and these were initially the only four sabbats. The other four are known as Lesser Sabbats, and comprise of the solstices and the equinoxes, and were only adopted in 1958 by the Bricket Wood coven. The names of these holidays are often taken from Germanic pagan and Celtic polytheistic holidays.

Sista raden i ovanstående citat bekräftar mitt namnpåstående:
Då de i grunden är keltiska så blir en del namn gärna utan koppling om man lever i Sverige utan keltisk inriktning på sin tro

För den som skulle vara riktigt intresserad av högtiderna så hittade jag en egen sida för Wheel of the year på engelska wikipedia. Själv orkade jag inte mer än skumma igenom den då det är mycket text och många länkar men det jag läste verkade bra.

2 kommentarer:

Ceriadwen sa...

Ja, inte verkar det råda en enad åsikt om saken i alla fall! :) Källan som jag grundade mitt påstående på har lägligt nog försvunnit från Internet. Jag hittade dock ett annat citat:

"There is no place in Europe where all eight festivals have been observed as a set, and the complete eightfold Wheel of the Year was unknown prior to modern Wicca." (http://www.important.ca/wicca_religion_wheel_of_the_year.html)

Vissa påstår till och med att det inte finns belägg för att NÅGON av högtiderna någonsin har firats. Gudinnan Eostre, som Ostara sägs ha fått sitt namn efter, ska inte ens ha existerat utan vara påhittad.

Det var lite roligt, för nu när jag kollar i min bok av Crowley tar hon inte ens upp de mindre sabbaterna, men talar förstås om de stora som keltiska. Gerina Dunwich tar upp att de högtider wiccaner firar har firats av grupper över hela världen under många namn.

Som sagt, det verkar finnas många delade meningar och något klart svar får vi nog aldrig. Men det spelar ju ingen större roll heller, det förtar inte glädjen av firandet!

Anna sa...

Min personliga åsikt är att jag egentligen inte bryr mig om VART ifrån benämningarna kommer ifrån. Det lär vi nog aldrig får reda på! ^^ För mig är det viktigare att få använda oss av vårt eget modersmål - s venskan och inte en massa låneord! Fö gillade jag din benämning: "De Dödas Dag"!!!