torsdag 18 december 2008

Pirater är vi allihopa! Du med ååå jag med...

Twingly har sammanställt de 100 största bloggarna i Sverige. Inte helt oväntat är BlondinBella överst men intressant kan vara att flera pirat- och privatlivsvänliga bloggare har kommit högt på listan. Bland annat:
nr 7 Opassande
nr 11 Rick Falkvinge (ledare för Piratpartiet)
nr 17 Christian Engström (vice i pp)
och även StoppaFRAlagen infinner sig på plats 76.

Jag är medveten om att det är fler piratsjälar i listan men det är dessa som jag känner till. Därför är det kanske inte så konstigt att Sossarna vill förändra IPRED när allt kommer till kritan? Speciellt då fler och fler opponerar sig men jag skulle helst se ett Sverige utan den lagen överhuvudtaget.

Speciellt då fattiga stunder nu bland annat fått fildelningssajten Studentbay polisanmäld utav Sveriges Läromedelsförfattares Förbund (SLFF) på grund av intrång i upphovsrätten. Men jag kan förstå mina medstudenter då endast en kurs kan gå på flera tusen i kurslitt och det är inte alltid att böckerna finns inne på biblioteket eftersom det finns cirka (som minst) 30 stycken andra i klassen som ska slåss om samma böcker.

Om man anser det vara upphovsrättintrång att gratis ladda ned böcker på nätet i stället för att antingen köpa eller låna böckerna så får man väl antingen rabattera böckerna, öka antalet utav samma bok hos biblioteket eller komma på ett bättre alternativ. Det sistnämnda får min röst.

Att påstå att universitetsutbildningar är gratis
är som ett skämt som passerat bäst före datum för flera år sedan, speciellt när kåravgifter kan kosta cirka 300 kr per termin (om man pluggar program på en skola) och kurslitt flera tusen.

Trots det finns det viktigare saker att bry sig om som berör fler än oss studenter. Högt på den listan ligger FRA-lagen som även Amnesty International är emot på grund av att den bryter mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat går den emot artikel 8 och 13 i Europakonventionen.

Artikel 8
1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

2. Offentlig myndighet må icke störa åtnjutandet av denna rättighet med undantag för vad som är stadgat i lag och i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till landets yttre säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd, förebyggande av oordning eller brott, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter.
Artikel 13
Var och en, vars i denna konvention angivna fri- och rättigheter kränkts, skall ha tillgång till ett effektivt rättsmedel inför en nationell myndighet och detta även om kränkningen utförts av någon i offentlig ställning.

Som slutsats på villervallan är det inte konstigt att bloggar så som Opassande och Rick Falkvinge, som värnar om folks privatliv och rättigheter, ligger högt upp på en topp-blogglista.

Det vore ännu bättre om fler kunde få upp ögonen för det som är rätt, fel, på väg in och förlegat i samhället. Tills dess är jag nöjd att folk läser om det.

Inga kommentarer: