onsdag 26 november 2008

Jag Tarzan, du Jane

Nu för tiden börjar vi komma ur rollerna som kvinna och man, mer och mer. Männen behöver inte öppna dörrar, dra ut stolen, betala på restaurangen för båda och kvinnan behöver inte föda en arvinge åt sin man och stå vid spisen.

Men vissa saker är detsamma, kvinnor får inte bada topless för då avsexualiserar hon brösten, kvinnor och män delar inte omklädningsrum, män och kvinnor handlar inte på samma klädavdelning i affären och om de gör det anses de konstiga.

I elektronikaffärer och skivaffärer där emot så har det inte varit någon skillnad, om en man vill ha en kastrull eller tekokare så får han köpa det och om en kvinna vill ha ett nintendo eller datorspel är det helt okej.

Men nu kommer cdon.com och vänder det helt upp och ned när de har en kategori med det enkla namnet "Tjejer" där serier som Gilmore Girls och Förhäxad finns. Kategoriförklaringen är således:
Innebär det att man är tjej om man handlar där? Eller kanske att man är en avvikande man som inte hittat till rätt kategori. Jag kan förstå kategorin ungdom med sina ungdomsserier, men varför finns det inte en kategori för killar om vi nu ska befästa stereotyper? Eller är det bara tjejer som behöver få veta sin plats?

2 kommentarer:

Yo! sa...

Det är ju uppenbart att det är "tjejerna" som har de värsta anpassningsproblemen och inte vet sin plats. Det är ju de som jämt tjatar också - det om något är ett tecken på identitetsförvirring. Isof är det väl lämpligt om de får veta sin plats?

Synd bara att den roll "tjejer" ska skolas in i är så inihelvetes tråkig. Men iofs så är mansrollen också inihelvetes tråkig. Och samhället är en enda stor repressiv apparat. TJOHEJ!

Livsagnostiker sa...

Yo: Man kan inte lära gamla hundar att sitta. ;)