lördag 15 november 2008

Du blir vad du äter - tummen ned

Jag såg för ett tag sedan: Du blir vad du äter på kanal 3. Det var en familj där modern drack för att slippa smärtor i kroppen då läkemedel inte fungerar, pappa lagar husmanskost och barnen dricker cola medan de sitter framför datorn/tv:n med bunkar(!) av ostbågar och godis.

När då programledaren kommer dit och pratar med dem så får man bland annat på ett bord se allting de äter under en vecka. Där fick man se massvis av husmanskost (vart är det dåliga?), kaffe och moderns alkohol med mera.

Tittaren fick veta vad det dignande bordet innehöll genom en rullande lista som programledaren även läste upp för oss. På många ställen betonade hon maträtter jag inte ens förstår problemet med. Hon påpekade dock aldrig hur ett sådant här bord skulle se ut för en normal familj bestående av två barn i 14- och 16-årsåldern och föräldrar, alltså precis som det just nämnda programmets familj.

Efter den rullande listan vänder hon sig till modern och säger att hon måste sluta med alkoholen vilket får henne att framstå som en alkoholist, speciellt då programledaren i listan innan bland annat betonat "1 flaska sherry".

En normal svensk festar två dagar i veckan; fredag och lördag och häver då i sig åtminstone tillräckligt med alkohol för att motsvara en flaska sherry. Mamman i familjen gör det under en vecka på grund av bristande hjälp från sjukvården. En helgfestare gör det inte i normalfall under kontrollerade former vilket mamman i familjen verkade göra.

Inte någonstans har barnens cola-drickande tillsammans med bunkar av ostbågar och godis nämnts. Det som nämns är att familjen inte rör på sig och att de äter husmanskost vilket är något jag hört ska vara bra för kroppen och inte tvärtom. Jag har hört att om man lever på husmanskost så får man allt man behöver ifrån matcirkeln.

De går sedan till garaget där det ligger cirka 27 paket socker. Detta är deras förbrukning på 1 månad enligt programledaren. Än en gång får inte tittaren veta hur mycket en normal familj förbrukar och anser därför automatiskt på grund av denna brist att familjen förbrukar mycket socker.

Tiden går och familjen får gå på en diet vilket innebär helt ändrade kostvanor för allihop - ingen husmanskost mer. Barnen som är 14 och 16 år får bland annat mixpulver med chokladsmak att dricka på morgonen i stället för frukost så att de kan gå ned sina cirka 15 kg i övervikt. Trots att de är överviktiga så ska de enligt mig ha normal kost och inte berövas det som var bra med maten utan berövas det extra så som kebabpizza, godis och annat onyttigt för dem. Man ska peka på rätt saker.

Programmet visar därmed på en felaktig syn av matvanor som gör att de i programmet framstår värre för tittaren än de kanske är då tittaren aldrig reflekterar över hur mycket socker denne själv äter eller hur mycket läsk denne själv dricker.

Du blir vad du äter är underhållning för tittare och till för att medelsvensson ska känna att denne faktiskt är bättre än personen i teven. Om programmet faktiskt berättat hur stor sockermängdsskillnad det var mellan en liknande sund familj och familjen i programmet så skulle det nästan vara värt att titta på. I nuläget är det bara en dokusåpa för matfixerade som vill må bättre med sig själva.

Inga kommentarer: