lördag 13 december 2008

God bless Lucia

Helgonet Lucia har väldigt lite med nutida Lucia förutom det röda bandet som ska symbolisera hennes död. Allt annat är hedniskt firande av vintersolståndet men det har nu för tiden glömts bort...

Helgonet Lucia föddes cirka 283 i Syrakusa som ligger på Sicilien och dog år 304. Det sägs att hon som liten avlade kyskhetslöfte men eftersom hon inte berättade för någon så lovade hennes mamma bort henne. Lucia försenade då förlovningen och bad Gud om hjälp.

Hennes mor fick där efter blödarsjukan och vallfärdade därför till helgonet Agatas grav. Där berättade Agata för Lucia att hon redan genom sin tro botat sin moder. När modern blev frisk lovade hon sin dotter att hon inte skulle lova bort henne till någon. Lucias friare kände sig då kränkt och angav dem till kejsaren eftersom denne förföljde kristna.

Lucia blev torterad och anhållen. Inte ens då förlorade hon sin tro. Hon dömdes till glädjeflicka på bordell men hon tänkte fortfarande inte ge upp sin oskuld frivilligt.

När de skulle föra henne till bordellen på ett oxspann frös den fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på Lucia men hon blev inte skadad. Hon blev inte heller skadad då de körde ett svärd genom hennes hals. Hon levde tills någon gav henne sista smörjelsen. Därmed blev hon martyr.

Legenden säger att hon rev ut sina ögon innan hon dog och sände dem till sin trolovade. Guds moder (Maria) gav där efter henne ett par ännu vackrare ögon. Därför är det vanligt att hon i konsten syns hållandes i ett fat med två ögon på. Det är även vanligt att hon har ett svärd eller dolk och ett sår i halsen.

Lucias reliker finns i kyrkan San Geremia i Venedig och hennes underarm finns i en kyrka på Sicilien.

Själva nutida firandet av Lucia kommer bland annat ifrån att i den julianska kalendern sammanföll 13 december med vintersolståndet; årets mörkaste natt som nu för tiden är runt den 21 december. Den julianska kalendern hade vi fram till 1753 då vi bytte till den nuvarande gregorianska kalendern.

Man ansåg att det var oknytt ute och att man borde hålla sig vaken under den natten. Ungdomar brukade under Lucianatten gå gård till gård på sång- och tiggarrundor vilket de även gjorde på Valborgsnatten.

Annars generellt firades natten med mat och dryck men det var inte förrän tidigt 1800-tal som det i herrgårdarna uppkom en kvinnlig mörkrets skingrare klädd i vitt och ljus i håret. Traditionen kom först ifrån Tyskland. Från mitten av 1800-talet spred det sig till resterande skikt i Sverige.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia (dock finns inga källor, så Luciafirandets historia ska kanske tas med en liten nypa salt men det verkar troligt)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia_(helgon)

Inga kommentarer: